Wat wij kunnen leren van kuddegedrag van paarden

Coach voor levensvraagstukken

Ontzettend trots dat wij in het Bitmagazine staan

”Wat wij kunnen leren van het kuddegedrag van paarden.” Een kudde paarden in volle galop in de weide, een prachtig gezicht, maar daarnaast kunnen we als mens ook veel leren van een kudde paarden: Sta in je eigen kracht, trek je minder aan van de mening van anderen en probeer eens wat meer emotie te tonen. Paardencoaches Mira Opdam en Anne Mulder geven ons tips!

“Binnen een kudde paarden heb je een leidende merrie, die wordt gekozen door de groep en leidt de kudde naar een veilige plek als er onheil is”, vertelt Anne Mulder. “De leidende merrie loopt voorop. Dan is er nog de leidende hengst binnen de kudde. Hij verdient zijn plek door de sterkste hengst te zijn en leidt door de kudde van achter op te drijven. Alle andere paarden binnen de kudde hebben ieder een eigen plek in de rangorde. Alle paarden zijn zich duidelijk bewust van zijn of haar plek. Jonge merries blijven in de kudde en hengsten vormen hun eigen groep; de meeste kuddes heeft maar één volwassen hengst.”

Een hogere rang is niet per se belangrijker

“Als mensen ervaren wij een ‘lage plek’ binnen de rangorde als minder waard. Dit is in een kudde paarden echter niet zo. Alle plekken zijn even belangrijk binnen de paardenkudde. Sommige plekken vallen meer op dan anderen, maar dit maakt ze niet minder belangrijk. Net zoals dat de directeur van een basisschool meer opvalt dan de juffen en meesters, terwijl er zonder juffen en meesters geen les kan worden gegeven.”

Iedereen heeft zijn eigen kracht

“De plek binnen de kudde hangt af van de kwaliteiten van het paard. Ieder paard heeft een kracht in een bepaalde positie. Dit is bij ons mensen net zo: iedereen heeft een natuurlijke kracht en niet iedereen is hetzelfde. Wat je als mens het beste kan mag je zijn, net als paarden in hun eigen plek binnen de kudde, dat maakt de kudde het sterkst”, vertelt Mira Opdam.

Trek je minder aan van de mening van anderen

“De overlevingskans van een paard hangt af van hoe sterk de kudde is. Ieder paard draagt daar aan bij. Als mens zijn we soms te veel bezig met de mening van anderen, waardoor we terughoudend kunnen zijn in ons doen en laten. Paarden komen tot hun ware recht binnen de kudde, ze zijn de beste versie van zichzelf, omdat dat essentieel is voor de overleving van de kudde.”

Verschillende soorten leiderschap is belangrijk

“Er zijn binnen een kudde paarden altijd twee vormen van leiderschap; drijven en voorop gaan. Beide soorten leiderschap zijn goed en nodig binnen de kudde. Het hangt af van de situatie welke vorm er toegepast moet worden. In ons dagelijks leven komen we deze twee vormen ook tegen. De één is niet perse beter dan de ander, want ze zijn beide nodig en net als bij paarden hangt het er per situatie vanaf welke vorm er nodig is.”

Toon je emoties eens wat meer

“Een paard in de kudde toont overduidelijk zijn emoties (blij is blij, moe is moe), zo simpel is dat. Wij als mensen kunnen daar van leren.”

Geef duidelijk jouw behoeftes aan

“Paarden geven duidelijk aan elkaar aan wat ze willen, bijvoorbeeld als ze elkaar ‘kriebelen’ geven ze duidelijk aan waar de jeuk zit. Als mens kunnen wij daar van leren: duidelijk zijn in je boodschap en in wat jij nodig hebt.”

Nieuwsgierig naar wat de paarden voor jou kunnen betekenen? 

Stuur een e-mail naar: info@mira-coaching.nl of bel mij op 06-55128762.

Bron: Bitmagazine.nl